Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Vergeten groenten > Kale jonker [Cirsium palustre]

Kale jonker [Cirsium palustre]

zaterdag 15 mei 2004, door wim

Eén van de vele eetbare Europese distels waartoe ook kardoen en artisjok behoren. Kale jonker komt overal voor, maar het komt er natuurlijk op aan de plant te herkennen. Hij wordt 60 tot 180 cm hoog en je ziet hem tussen maart en september, maar oogsten kan alleen in juni en juli, alleszins voor de kleine roze bloempjes verschijnen.

Het is de centrale stengel die, eens van alles stekels, bladeren en dergelijke ontdaan, geschild en gekookt wordt, net als kardoen.

Rauw is het fris en raar genoeg een beetje nootachtig van smaak en kan het lekker zijn in slaatjes.

Een bijnaam van deze plant in sommige landen is "armeluisasperge". Dat komt van de jonge scheuten, die, witgehouden door er een emmer over te leggen, wat op asperges lijken.

Volgens de wet van 2 april 1971 betreffende de bestrijding van voor planten
en plantaardige producten schadelijke organismen moet je deze distel bestrijden.

1 Bericht

  • Kale jonker [Cirsium palustre] Le 6 juli 2011 à 11:54, door Koala van de MPSE

    Leuk om te horen dat je de kale jonker ook kunt eten. Dat wist ik nog niet.

    Maar hoe komt de kale jonker aan zijn naam? In tegenstelling tot de akkerdistel, is hij juist helemaal NIET kaal, maar geveerd en bestekeld van top tot teen.

    Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden