Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Specerijen > Kaneel [Cinnamomum zelanicum]

Kaneel [Cinnamomum zelanicum]

donderdag 29 april 2004, door wim

Kaneel is de gedroogde bast van de kaneelboom. Familielid van Cassia. Kaneel is vermoedelijk één van de oudste kruiden ter wereld en wordt ook in de bijbel genoemd. Vanaf de zestiende eeuw werd het door de verbeterde handel met Ceylon ook in West-Europa bekend. Sri Lanka (het vroegere Ceylon) is nog steeds één van de belangrijkste producenten van kaneel.

Kaneelpijpjes

Laat kaneel niet oud worden, want het subtielere van het aroma vervaagt al na enkele maanden. Koop dan ook liever de "pijpjes" kaneel, de opgerolde bast in zijn geheel, dan gemalen kaneel, want die verliest zijn aroma natuurlijk nog sneller.

Vooral in zoete gerechten, bv. appelcompote, ook in warme wijn en curry. Maar ook in vleesgerechten en in de koffie misstaat dit kruid niet!

Kaneel is een apart kruid dat in principe met alles combineert. Het zit in sommige Indische kruidenmengsels, zoals garam masala, bijvoorbeeld, maar altijd in geringe mate.

Kaneel heeft een desinfecterende en stimulerende werking. Kaneelthee zou helpen tegen misselijkheid. Nochtans kunnen zwangere vrouwen er beter niet teveel van gebruiken.

Het kruid wordt ook wel eens genoemd in verband met erotische prikkeling...

Dit artikel beantwoorden