Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Groene kruiden > Kappertjes [Capparis spinosa]

Kappertjes [Capparis spinosa]

donderdag 29 april 2004, door wim

Kappertjes zijn de ingemaakte groene bloemknopjes van een mediterrane struik. De kleinste zijn de beste. De struik wordt tot anderhalve meter hoog en komt in het mediterrane gebied ook nog veel in het wild voor. De bloemen zijn groot, wit met een paarse steel.

De vruchten zijn ook eetbaar. Als kapperappels (cuncini) ingemaakt soms in de handel te vinden. Met zout ingemaakte kappertjes en kapperappeltjes moeten voor gebruik twintig minuten geweekt worden. Veel kappertjes zijn echter met azijn ingemaakt. De kleinste bloemknopjes zijn de beste en worden als "nonpareilles" verkocht. Iets grotere heten "surfines" en de gewone "capotes fines".

Nooit zelf plukken, want Euphorbia lathyrus, een wolfsmelkachtige, lijkt er sterk op en is dodelijk giftig!

Ook knopjes van oostindische kers, madeliefjes, gele dotterbloem, brem en goudsbloem kunnen op deze manier ingelegd worden en als kruiderij dienen.

4 Berichten

 • Kappertjes [Capparis spinosa] Le 29 mei 2010 à 20:59

  OPLETTEN a.u.b. BOTERBLOEM IS GIFTIG EN KAN NIET GEGETEN WORDEN; schrappen dus!!!!!!

  Beantwoord dit bericht

 • Inmaken Le 30 mei 2010 à 21:47, door Ellen

  Ik wil graag eens proberen om de knopjes van een madeliefje of een ander bloempje in te maken, maar hoe doe je dat juist? Op azijn zetten, maar puur azijn? Moet er nog water bij of bepaalde kruiden?

  Bedankt!

  Beantwoord dit bericht

  • Inmaken Le 30 mei 2010 à 23:03, door Wim

   Beste Ellen,

   Je hebt groene knopjes nodig, witte wijnazijn en een beetje zout.

   En eventueel kruiden zoals dille zaadjes, karwij zaadjes, komijn zaadjes, zwarte peper bolletjes. Maar wees eerder zuinig met de kruiden, want veel kappertjes in de handel zijn alleen op "sterke azijn", wat een mengsel is van zout en azijn, zonder kruiden.

   Een alternatief is droog op zout inmaken. Dat is eenvoudiger, maar natuurlijk iets minder smakelijk. En een nadeel is dat je ze toch wel enkele uren moet laten ontzouten voor gebruik, tenzij ze in een stoofpotje gebruikt worden. Bovendien moeten de knopjes dan heel goed droog zijn.

   Ook de groene, onrijpe zaadjes van Oostindische kers kan je op dezelfde manier inmaken.

   Een exact recept is moeilijk, want die worden meestal geheim gehouden. De knopjes goed wassen en dan drogen in de slazwierder. Vervolgens enkele uren in de zon en dan meteen de pekel in.

   En wees snel, want de madeliefjes staan al in bloei. Moest je geen knoppen meer vinden, kan je nog altijd madeliefjessoep proberen.

   Vergeet ook niet alle potten en gereedschap te steriliseren in kokend water.

   Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden