Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Vergeten groenten > Kardoen [Cynara cardunculus]

Kardoen [Cynara cardunculus]

zaterdag 15 mei 2004, door wim

Kardoen is een lid van de distelfamilie, net als artisjok. Van artisjok wordt echter alleen de bloembodem gegeten, bij kardoen is voornamelijk de stengel en in mindere mate het blad van tel. De jonge scheuten van de plant worden donker gehouden om ze te bleken. Kardoen kan tot twee meter hoog worden. Sommige variëteiten hebben erg lastige stekels, zoals veel distels. Oogsten kan vanaf laat september tot de eerste vorst.

kardoen {JPEG}

De stengels waren vroeger een veelgegeten groente hier, die in de loop der tijden in onbruik is geraakt en vervangen door selder. Ook de bloemknoppen worden bereid zoals bij artisjok.

Tegenwoordig wordt kardoen terug op kleine schaal gekweekt en in de handel gebracht, vooral voor de betere restaurants, maar ook de Marokkaanse groentenhandelaar heeft het wel eens!

Dit artikel beantwoorden