Homepagina > Recepten > Basisrecepten > Brood > Karnemelkbrood

Karnemelkbrood

vrijdag 25 augustus 2006, door wim

Dit is een Iers recept. Doordat het klimaat het vroeger heel moeilijk maakt om in Ierland harde tarwe te kweken, maakte men van de nood een deugd en verzon dit recept voor brood met bloem van zachte tarwe. Er komt bijna geen kneden aan te pas, zodat het ook voor een beginner heel makkelijk is. En ’t is lekker en snel, zodat je eventueel alle dagen ’s avonds een vers broodje voor de volgende dag kan bakken.

Ingredienten


- 400 g volkorenbloem
- 10 g zout
- 10 g bakpoeder
- 3 dl karnemelk
- boter

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Meng de bloem, het zout en het bakpoeder grondig. Voeg bijna alle karnemelk toe en gebruik een vork om de karnemelk door de bloem te roeren. Voeg, als het deeg te droog is, nog wat van de rest van de karnemelk toe. Het deeg moet een stijve deegmassa worden.

Bereiding

Boter een broodvorm van ongeveer een liter in en vul deze met de deegmassa. Bak het brood zo’n 45 minuten.

Bestrijk het brood 5 minuten voor het einde van de baktijd met wat water om het mooi te kleuren. Het brood is gaar als het bruin is en als het hol klinkt wanneer er op geklopt wordt.

Laat het brood onder een handdoek helemaal afkoelen.

Dit artikel beantwoorden