Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Fruit > Karonda bes [Carissa carandas]

Karonda bes [Carissa carandas]

dinsdag 4 februari 2014, door wim

Carissa carandas is een Indische bes die vooral als kruiderij gebruikt wordt. Hij groeit in Azië van nature in bergachtige gebieden zoals de Himalaya tot hoogtes van 1.800 m. Getuige hiervan is een sterk vertakt, taai wortelstelsel. Ze worden echter ook veel gebruikt om aan te planten als haag. Die is dan door de doorns zo goed als ondoordringbaar.

Het rijpe fruit wordt opgelegd in zuurwaren, tot moes, jam, siroop en chutney verwerkt. De zoetere kunnen rauw gegeten worden, maar de dikke, leerachtige schil is enigszins bitter. Ze worden ook als kleurstof gebruikt.

De vruchten bevatten veel ijzer en worden in de traditionele geneeskunde gebruikt voor de behandeling van bloedarmoede. Daarnaast bevatten ze een behoorlijke hoeveelheid vitamine C.

Carissa carandas

Andere namen:
karonda (Devanagari: करोंदा), karamardaka (Sanskriet), vakkay (Telugu), kilaakkaai/கிலாக்காய் (Tamil), minder gebruikte spelling: karau(n)da, karanda, of karamda.

De zogenaamde veriëteiten "congesta" en "paucinervia" zijn botanisch een andere, verwante soort, de "conkerberry" of Karanda pruim, (C. spinarum).

In Nederland wordt deze plant, naar Angelsaksisch voorbeeld, wel eens "Kristusdoorn" genoemd. Het gaat hier echter om een groep planten die zo aangeduid wordt in de sierplanten handel van zeer gevarieerd pluimage, maar geen Carissa carandas. Ze worden dan ook frequent van toevoegingen zoals "Amerikaanse", "echte" of "valse" Kristusdoorn voorzien.

Gebruik van deze plant is alleen toegestaan voor voedingssupplementen.

Dit artikel beantwoorden