Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Kruidenmengsels en sauzen > Kasripo
maandag 14 mei 2007, door
Kasripo is ongeveer hetzelfde als sojasaus of ketjap, maar kasripo wordt gemaakt op een basis van maniok en niet van sojabonen. Er bestaan veel verschillende recepten. Elke streek heeft weer een ander recept.
Maniok wordt geraspt en vervolgens in een matapi (een soort gevlochten mand) uitgeperst. Het sap wordt tot ongeveer één derde ingekookt. Het zoete, donkere, siroopachtige vocht dat men dan overhoudt wordt met kruiderij vermengd en heet dan kasripo. Die wordt dan verder gerijpt en gebotteld. Belangrijke bijkomende kruiderijen zijn zout en chilipeper.
Hier is het heel moelijk te vinden, tenzij je ervoor naar een Hollandse toko trekt. Kasripo is dan ook afkomstig uit Suriname. De oorsprong gaat heel ver terug; het was al heel lang geleden een standaard kruiderij voor de indianen. Kasripo heeft een desinfecterende werking en wordt dan ook in de plaatselijke geneeskunde gebruikt.
In de keuken kan je het in noodgevallen best door een enigszins zoete, dikke zwarte bonensaus vervangen.
1 Bericht