Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Kruidenmengsels en sauzen > Kasripo

Kasripo

maandag 14 mei 2007, door wim

Kasripo is ongeveer hetzelfde als sojasaus of ketjap, maar kasripo wordt gemaakt op een basis van maniok en niet van sojabonen. Er bestaan veel verschillende recepten. Elke streek heeft weer een ander recept.

Maniok wordt geraspt en vervolgens in een matapi (een soort gevlochten mand) uitgeperst. Het sap wordt tot ongeveer één derde ingekookt. Het zoete, donkere, siroopachtige vocht dat men dan overhoudt wordt met kruiderij vermengd en heet dan kasripo. Die wordt dan verder gerijpt en gebotteld. Belangrijke bijkomende kruiderijen zijn zout en chilipeper.

Hier is het heel moelijk te vinden, tenzij je ervoor naar een Hollandse toko trekt. Kasripo is dan ook afkomstig uit Suriname. De oorsprong gaat heel ver terug; het was al heel lang geleden een standaard kruiderij voor de indianen. Kasripo heeft een desinfecterende werking en wordt dan ook in de plaatselijke geneeskunde gebruikt.

In de keuken kan je het in noodgevallen best door een enigszins zoete, dikke zwarte bonensaus vervangen.

1 Bericht

  • Kasripo Le 6 juni 2010 à 12:46, door Jan van den Berg

    Waar kan ik kasripo kopen.
    Ik woon in omgeving Rotterdam maar kan het bij geen enkele Toko kopen.

    Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden