Homepagina > Ingrediënten > Vis > Visprodukten > Kaviaar

Kaviaar

donderdag 6 mei 2004, door wim

De eitjes van de steur. Wordt in blik verkocht en is heel duur. Klassiek hapje bij een glas champagne. Wordt ook wel eens opgediend met een stukje brood en een zachtgekookt eitje.

Iraanse kaviaar

De beste kaviaar zou uit Iran komen. In Rusland is de kaviaarproductie heel wat teruggelopen, voornamelijk door stropers, die de vrouwelijke steur afvangen en niet alleen van de eitjes ontdoen, maar meteen afmaken. Dat dit zeer nefast is voor de steurenstand, is duidelijk.

Ook in België wordt onder de naam "Royal Belgian Caviar" kaviaar geproduceerd door het bedrijf "Aquabio" in Turnhout. Ze kweken er in tanks een witte steursoort, de "steurlet" of "sterlet". Eind jaren 90 kon Aquabio voor het eerst rijpe vissen oogsten en kon de eerste kaviaar geproefd worden. Het duurde tot 2003 voor de echte "Royal belgian caviar" op de markt kwam. Momenteel produceert Aquabio meer dan een ton hoog kwalitatieve kaviaar per jaar die, zoals blijkt uit blindproeven, even goed is als de Iraanse.

Website: Royal Belgian Caviar

Dit artikel beantwoorden