Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Noten > Kemiri noten [Aleurites moluccana]

Kemiri noten [Aleurites moluccana]

zaterdag 15 mei 2004, door wim

Moeilijk te vinden, maar je kan ze vervangen door Macadamianoten. De gemalen noot wordt als een soort bindmiddel en specerij voor curries gebruikt. Uit Azië afkomstig en vooral in Maleisië veel geteeld.

Kemiri noten in de schil {PNG}

"Candlenut" of "Buah Kera", Aleurites cordata is een verwante soort. Omdat ze zoveel olie bevat dat je er zondermeer enigszins primitieve kaarsen kan van maken wordt ze candlenut genoemd. Daartoe steekt men een lont in de noot en steekt deze aan, waarna elke noot een paar uur lang wat licht produceert.

Kemiri noten {JPEG}

Kemirinoten leveren dan ook veel olie (tot 15%), maar vrijwel niet voor de keuken. Er wordt wel vernis en verf van gemaakt, naast kleurstof voor batik en zeep. Ze bevat ook een giftig saponien.

In Inonesië gebruikt men de bast van de boom Aleurites triloba als een middel tegen dysenterie en de olie wel eens tegen verstopping. De bladeren zouden helpen tegen hoofdpijn, maagzweren en pijnlijke gewrichten. Aleurites fordii Levert de "Tung nuts" en de "Tung-olie". Aleurites montana en A. moluccana leveren ook nog abrasin-olie.

Verse kemirinoten zijn gifitg! Maar dat gif verdwijnt bij het drogen. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat ze in de handel hier vrijwel niet te vinden zijn.

Dit artikel beantwoorden