Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Kerspruim [Prunus cerasifera]

Kerspruim [Prunus cerasifera]

dinsdag 24 februari 2015, door wim

Kerspruim is een minder bekende vrucht van een struikachtig boompje, Prunus cerasifera. Hij hoort bij de roosachtigen, maar wordt in de onderfamilie Amygdaloideae of Amygdalaceae ingedeeld. Hij is inheems in Europa en Azië en wordt tot 15 meter groot. De bladeren zijn zo’n 4 tot 6 centimeter lang. Het is één van de vroeg bloeiende Europese bomen. Vaak is dat al half februari.

De bloemen zijn wit en zo’n 2 centimeter groot. De vrucht is zo’n 2 tot 3 centimeter, rond en geel tot rood van kleur en rijpt in juli tot midden-september. Cultivars hebben vaak nog andere kleuren fruit, bladeren, bloemen en zelfs takken.

Prunus cerasifera
Rijpe kerspruimen

Kerspruim kan zowel zoete als zure vruchten opleveren. De zoete worden zo, uit de hand gegeten, van de zure wordt jam gemaakt. Er worden ook allerlei smaak- en kleurstoffen van gemaakt.

Kerspruim is ook één van 38 soorten waarvan bloesems geoogst worden voor Bach-bloesem therapie.

Mogelijk is de gekweekte pruim (Prunus domestica) een hybride van deze boom en de sleedoorn (Prunus spinosa).

Andere namen:
Cherry-plum tree, myrobalan-plum tree, cherry plum, myrobalan plum (Engels), Ciruelo silvestre (Spaans), Mirobalan, prunier cerise (Frans), Kirschpflaume (Duits), Visciola, amarella, marasco, ciliegio (Italiaans), Abrunheiro (Portugees).

Dit artikel beantwoorden