Homepagina > Recepten > Hoofdgerechten > Kip met chocolade

Kip met chocolade

zaterdag 12 mei 2007, door wim

Kip met chocolade klinkt voor ons tamelijk ongewoon. In de Andes is dit anders een heel gewoon gerecht en hier en daar begint een avontuurlijke chef het ook in z’n restaurant te serveren. Het originele recept is met achiotepasta, maar vermits dat hier zo goed als onvindbaar is en ook omdat het eigenlijk voornamelijk een kleurstof is, doen we ’t in dit recept zonder.

Ingrediënten


- een kloeke braadkip, ca. 2 Kg, bv. eentje uit de Landes
- 4 sjalotten
- 100 g chocolade, extra donkere bv. Cote d’Or Sensations (86%)
- 150 g boter
- een lepel olie
- een lepel cayennepeper
- een paar teentjes look
- een grote teen gember
- een klein glaasje alcohol, bv. witte rum of tequila
- zwarte peper en zout naar smaak


Voorbereiding

Verdeel de kip in stukken. Wrijf elk stuk grondig in met peper, zout en cayennepeper. Zet een uurtje of langer in de koelkast om in te trekken. Maak de look en gember schoon en hak ze samen zeer fijn. Maak de sjalotten schoon.


Bereiding

Doe de helft van de boter en de olie in een pot met dikke bodem. Laat goed heet worden en doe de stukken kip er één voor één in en bak ze rondom mooi bruin. Leg ze opzij. Giet het vet uit de pot.

Doe het rugstuk er terug in. Braad dat ook even aan, maar temper dan het vuur. Voeg een halve liter water toe en de sjalotten. Laat ongeveer een uur koken, of tot de rug uit mekaar valt. Laat eens de rug uit mekaar valt zonder deksel nog een half uurtje inkoken.

Zeef de fond en zet opzij. Maak de pot schoon.

Doe de rest van de boter in de pot en laat goed heet worden. Doe de look en de gember erin en laat een half minuutje aanstoven. Doe dan de stukken kip erin, breek de chocolade erover en dek af. Laat anderhalf tot twee uur op een heel heel laag vuur garen. Roer om het half uur eens door en controleer de gaarheid.

Als de kip gaar is, neem je ze uit de pot en houdt ze warm. Deglaceer de pot met het glaasje drank. Werk de saus af met een deel van de fond en een klein nootje boter. Kruid af met peper en zout indien nodig. Giet de saus over de warme kip en serveer onmiddelijk, bv. met venkel met worteltjes en rijst in de oven.

Dit artikel beantwoorden