Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Bladgroenten > Klaroen [Amaranthus dubius]

Klaroen [Amaranthus dubius]

vrijdag 27 november 2009, door wim

Klaroen komt oorspronkelijk van Zuid-Amerika, de Caraïben en Indië. Het is een familielid van de gewone Amarant, Amaranthus cruentus. Met zijn ovale groene of roodgestreepte zachte, harige bladeren is deze plant erg bekend, vooral als onkruid.

Hij wordt tot een meter twintig hoog, is heel moeilijk te onderscheiden van Amaranthus viridis, maar die is ook eetbaar en wordt op dezelfde manier gebruikt. Eigenlijk zijn alle vertegenwoordigers van de Amaranthus familie allopolyploidisch, wat betekent dat ze vaak genen van verschillende soorten bevatten. Ze kruisen dus ook heel makkelijk.

Je gebruikt het blad gestoofd, net als spinazie, gewokt of in de soep. In China gebruikt men ook de stengels. De groente heeft een zachte spinazieachtige smaak. In Indië eet men deze bladeren ook wel rauw, in een slaatje met jackfruit.

JPEG

Enkele andere namen zijn Surinaamse amarant, Surinaamse spinazie, Ganges amarant, Indische spinazie, Chinese spinazie, Wilde amarant, Bayem bang en Papegaaienkruid.

Groene klaroen heeft groene bladeren en is onder andere bij de Surinaamse bevolking geliefd. De soort met rode nerven is geliefder bij Indonesiërs dan de soort met groene bladeren. Deze soort is klein en heeft rondere blaadjes. Het lijkt van vorm enigszins op postelein.

Klaroen kan hier in volle grond gezaaid worden maar zal zich ook sterk uitzaaien en gedragen als woekerplant. De groene soort doet dit ook, maar niet zo erg. In de USA is op dit moment Amaranthus dubius of "pigweed" één van de onkruidsoorten waar men zeer grote problemen mee heeft. De in de Midwest aanwezige soorten zijn nl. ook resistent geworden aan Roundup, het verguisde onkruidbestrijdingsmiddel van Monsanto en de boeren hebben geen ander verweer meer tegen deze snelgroeiende plant.

De plant zou bloedversterkend werkend en de productie van rode bloedlichaampjes stimuleren.

Dit artikel beantwoorden