Homepagina > Ingrediënten > Bloemen > Knolbegonia [Begonia spp]

Knolbegonia [Begonia spp]

woensdag 14 mei 2014, door wim

Begonia is een familie met misschien wel 1.500 soorten. Ze komen oorspronkelijk uit de tropische en subtropische streken van Zuid-Amerika, Centraal-Amerika, Afrika en Zuid-Azië. Heel wat van de wilde vormen zijn bedreigd en enkele, zoals Begonia eiromischa en B. aequilateralis zijn al uitgestorven.

Doordat ze allemaal makkelijk met elkaar te kruisen zijn, zijn er talloze hybrides. Niet elke Begonia is echter eetbaar. Wie ze wil eten, zal best naar een hybride van B. tuberosa op zoek gaan.

Knolbegonia's {JPEG}

Soorten

- Knolbegonia (Begonia tuberosa). Begonia bloemen hebben een citroen-achtig zure smaak. Ook de stengels zijn eetbaar en kunnen gebruikt worden als rabarber. De bloemblaadjes worden gebruikt in slaatjes en als garnering.
- Zaaibegonia (Wax begonia in ’t Engels) (Begonia cucullata of B. semperflorens) - De vlezige bladeren en bloemen zijn eetbaar rauw of gekookt. Ze hebben echter een licht bittere smaak en soms, wat erger is, een moeras achtige smaak. Die wordt door velen als niet prettig ervaren omdat hij doet denken aan bederf.
- Iwozya Begonia sutherlandii. De rode stengels en de bladeren van deze plant worden medicinaal gebruikt door de Zulus in Zuid-Afrika tegen braken.

De bloemen en stengels bevatten oxaalzuur en mogen niet worden gebruikt door personen die lijden aan jicht, nierstenen, of reuma.

Dit artikel beantwoorden