Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Noten > Kokos [Cocos nucifera]

Kokos [Cocos nucifera]

zaterdag 15 mei 2004, door wim

Kokosnoten zijn heel goed verkrijgbaar, zowel vers als gedroogd. Je bindt ze als hele noten of schilfers. Kokos is zowel voor hartige als in zoete gerechten te gebruiken. Ook kokosmelk is hier in blik te koop, zelfs in de supermarkt.

Kokosolie is de nieuwe hype in de healthfood scene, maar is culinair ook minder interessant, tenzij je persé Afrikaanse gerechten zoals Moambé wil maken.

Kokospalm

Kokos is ook een beetje een specerij, het geeft een rondere smaak aan gerechten en brengt smaken en aroma’s van andere ingrediënten naar boven. Het bindt ook een beetje als je ’t laat meestoven en kan met zowat alles gecombineerd worden, zowel hartig als zoet.

Kokosnoot

In de Aziatische en Afrikaanse keuken is kokosmelk heel belangrijk. Het wordt gebruikt zoals wij room gebruiken, tegelijk als smaakmaker, vetstof en bindmiddel.

Kokosmelk en -olie zijn zeer calorierijk, zoals alle plantaardige vetten en olieën. je gebruikt het dus niet dagelijks en liefst in combinatie met reducerende ingrediënten, zoals bv. citroen- of limoensap.

Van de scheuten van kokospalm worden ook palmharten geoogst.

Dit artikel beantwoorden