Homepagina > Ingrediënten > Dranken > Kombucha thee

Kombucha thee

Symbiotische cultuur van gisten en bacteriën

maandag 14 maart 2005, door wim

Kombucha is niet echt een keukeningrediënt. Het is een drankje uit de healthfood scene, gemaakt door een zwam uit de familie van de gisten, samen met een bacterie uit de familie van de melkzuurbacteriën.

Deze zwam fermenteert in water waaraan thee en suiker toegevoegd is. De vloeistof die dit oplevert wordt Kombucha-thee genoemd. Of deze thee lekker is, moet je zelf maar beoordelen. Velen vinden de aanblik van de cultuur voldoende om het niet te proberen. Ze eten dan wel Quorn en drinken graag een pintje, maar alla. Echt lekker vindt vrijwel niemand het, want het wordt meestal met iets aangezoet.

Deze thee bevat meestal enzymen, een beetje vitamines (vooral B-complex) en ongeveer 0,5 tot 1,5 percent alcohol. Verder nog azijnzuur, azijnigzuur, benzoëzuur, propenylesters, benzonitrile, butanoic zuur, cafeïne, citroenzuur, cyanocobalamine, decanoic zuur, ethylacetaat, fructose, d-glucosinezuur, glucose, hexanoic zuur, itaconic zuur, 2-keto-gluconic zuur, 5-keto-gluconic zuur, 2-keto-3-deoxy-gluconic zuur, melkzuur, niacinamide, nicotinezuur, pantotheenzuur, phenethylalcohol, phenol-4-ethyl-6-phosphogluconaat, propionzuur, octanoic zuur, oxaalzuur, riboflavine, d-saccharinezuur (glucarinezuur), barnsteenzuur, thiamine en nog sporen van 40 andere zure esters.

Betrokken bacteriën: Bacterium gluconicum, Bacterium xylinum, Acetobacter xylinum, Acetobacter xylinoides en/of Acetobacter Ketogenum en zwammen: Saccharomycodes ludwigii, Saccharomycodes apiculatus, Schizosaccharomyces pombe, Zygosaccharomyes en/of Saccharomyces cerevisiae.

Er worden allerlei voordelen voor de gezondheid aan toegekend, maar er is weinig wetenschappelijk onderzoek over terug te vinden. Het is in ieder geval al eeuwenlang over de hele wereld in gebruik. De meeste stoffen komen ook in zo lage concentraties voor, dat het de vraag is of dat enig voordeel voor de gezondheid oplevert. Bovendien zijn geen twee culturen gelijk.

Er zijn talloze internetsites aan het fenomeen gewijd. Hoe je zelf Kombucha-thee maakt vind je hier.

Het zit allemaal nogal in een amateuristisch en soms erg commercieel straatje. Vermits het culinair niet echt interessant is, ga ik er hier ook niet verder op in. Je bent zelf hopelijk intelligent genoeg om het allemaal met de nodige korrels zout te nemen.

Dit artikel beantwoorden