Homepagina > Recepten > Hoofdgerechten > Konijn met pruimen

Konijn met pruimen

maandag 28 juni 2004, door wim

Ingrediënten


- 1 tam konijn
- 100 g gedroogde blauwe pruimen
- 1 middelgrote ui
- 25 cl lichte bouillon
- een fles droge witte wijn
- 1 eetlepel olie
- 100 g boter
- zwarte peper en zout naar smaak
- 1 blaadje laurier
- 1 takje tijm


Voorbereiding

Laat de pruimen een nacht weken in witte wijn. Als het konijn in zijn geheel van de poelier komt, het in stukken delen. Marineer het 12 uur in witte wijn.


Bereiding

Bruin de stukken konijn in de helft van de boter en de olie. Gooi het braadvet weg.

Braad de ui aan in de rest van de boter, voeg het blaadje laurier en het konijn toe. Laat even opwarmen en voeg de uitgelekte pruimen toe. Laat weer enkele minuten doorwarmen op hoog vuur en overgiet dan met bouillon. Kruiden met flink peper, zout en het takje tijm. Dek af en zet op een zeer laag vuur.

Je kan in naast de bouillon ook de wijn gebruiken waarin je de pruimen geweekt hebt, dat geeft een wat zoetere saus.

Laat zo’n drie kwartier stoven. Een wild of een groot konijn heeft meer tijd nodig. Controleer af en toe of er nog genoeg vocht is.

Eventueel kan je achteraf de saus inkoken of binden met een beetje bloem. Traditioneel werd dat echter niet gedaan. Als je niet teveel vocht hebt toegevoegd, zou deze saus een gladde en aangenaam dikke consistentie moeten hebben. Dat lukt alleen echt goed in een pot met een dikke bodem, anders brandt het snel aan.

Serveer met brood, gebakken aardappels of frietjes.

Dit artikel beantwoorden