Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Noten > Koningsnoot [Carya laciniosa]

Koningsnoot [Carya laciniosa]

zaterdag 6 augustus 2011, door wim

De koningsnoot of gladbladige bitternoot is familie van de okkernoot en de pecannoot (Carya pecan). De boom, die tot 30 m hoog wordt, is inheems in Noord Amerika, maar hier zie je hem maar zelden in een tuin of park. Naast de Amerikaanse zijn er ook twee Aziatische soorten. Hij wordt in de USA ook nauwelijks commercieel aangeplant en dan meestal nog voor het hout en niet voor de noten.

De noten smaken zoet en zijn lekker maar zeer hard. De pel is net als bij de okkernoot bitter. En dat is mee de reden dat je ze niet tegenkomt in de winkel. Als sierboom kan je ’m wel bij de betere boomkweker tegenkomen. En de noot vind je wel eens bij de zaden handel.

JPEG

Deze bomen, die fraaier en groter dan een okkernotenboom zijn, leveren hout dat hard en flexibel is. Het wordt veel gebruikt om gereedschappen en karwielen van te maken. De bomen zijn tweeslachtig en hebben dus zowel mannelijke als vrouwelijke katjes op één boom. Van de bloemen wordt op kleine schaal een essence voor de parfum industrie gemaakt.

Ook de mythologie van de naam is vermeldenswaard: Dionysos, die verliefd werd op de jongste dochter Karya van de laconische koning Dion, werd aan de koning verraden door de twee jaloerse zussen van Karya. Dionysos werd zo kwaad dat hij de twee zussen in rotsen veranderde. Karya, die daarop van verdriet stierf, werd in een okkernotenboom veranderd. Voor Karya werd een tempel gebouwd met zuilen van notenhout in de vorm van een vrouw, die men Kariatiden noemt. En de noot is zo de koningsnoot geworden.

JPEG

De Engelse naam voor deze boom en noot is "hickory".

Dit artikel beantwoorden