Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Knollen > Koolraap, knolraap, rutabaga [Brassica napobrassica]

Koolraap, knolraap, rutabaga [Brassica napobrassica]

zaterdag 19 november 2011, door wim

Koolraap is waarschijnlijk één van de talloze kruisingen van kool (Brassica oleracea) met een andere, wilde variant. Het verwarrende is dat knolraap ook koolraap genoemd wordt en omgekeerd. Koolraap is de wortel van deze plant. Het jonge blad wordt ook gegeten en snijmoes of snijkool genoemd. Kool is dan ook een ware nachtmerrie voor de botanicus. Het aantal kruisingen is niet te tellen.

In de commerciële teelt worden ook nog eens andere soorten verkocht als snijmoes, nl. splijtkool en Russische bladkool.

Origineel komen ze waarschijnlijk uit Rusland of Scandinavië, waar ze nog steeds in het wild voorkomen. De naam "rutabaga" is Zweeds.

De schil kan net als bij raapjes paars en wit zijn, geel of paars en geel. Deze wortel haalt vaak een gewicht van één tot anderhalve kilo, terwijl z’n naamgenoot hooguit een halve kilo haalt. De echte koolraap is een wortelknol en kan goed tegen de vorst. De andere knolraap is een halve stengelverdikking en is niet vorstbestendig. Knolraap is een typische wintergroente, terwijl z’n naamgenoot een lente groente is. Deze groente is echter bijna altijd herkenbaar door het gele vruchtvlees. Er bestaat ook een cultivar met wit vruchtvlees, maar die is zeldzaam. En om de verwarring compleet te maken, lijkt koolraap ook nog op koolrabi.

Brassica napobrassica {JPEG}

Je maakt er puree van, of gebruikt hem in blokjes gesneden in hutsepot.

Deze plant bevat cyanoglucoside, dat er voor zorgt dat hij een beetje bitter smaakt. Sommige mensen zijn er echter genetisch gevoeliger voor en voor hen kan de bittere smaak zo erg zijn dat hij oneetbaar bitter wordt. Verder bevat hij ook glucocheiroline, glucobrassicanapine, glucoberteroïne, gluconapoleiferine, en glucoerysoline.

Rutabaga heeft een energetische waarde van zo’n 100 kJ per 100 g en bevat
5 g koolhydraten, 1 g eiwitten, 0,2 g vetten, 35 mg vitamine C, 0,06 mg vitamine B, 40 mg Ca en 0,5 mg Fe.

Andere namen:

Swede, rutabaga (Engels)

Dit artikel beantwoorden