Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Groene kruiden > Koriander [Coriandrum sativum]

Koriander [Coriandrum sativum]

donderdag 29 april 2004, door wim

Koriander is afkomstig uit Klein-Azië en Noord-Afrika. Reeds in de middeleeuwen was het hier een gekend kruid. Koriander levert ook een belangrijke etherische olie voor de parfumindustrie. Ook in sommige likeuren en bij het maken van bier wordt koriander veel gebruikt. Korianderblaadjes en stengels geven een milde, aromatische smaak aan veel oosterse gerechten. Laat ze echter niet meekoken, want dan is alle smaak snel weg. Internationaal wordt koriander ook wel eens cilantro genoemd, vooral in de Angelsaksische landen. Dat levert dan weer verwarring op met de mexicaanse koriander die culantro genoemd wordt.

Korianderzaadjes

Korianderzaadjes zijn een essentieel deel van de Indische keuken. Rooster ze voor gebruik of de smaak komt er helemaal niet uit. Na het roosteren worden de zaadjes meestal met de mortier fijngestampt.

Korianderblad

Gemalen korianderzaadjes noemt men in Indonesië ketoembar. Korianderzaadjes zijn niet erg sterk van smaak en verouderen ook snel. Je mag er dus veel van gebruiken.

Dit artikel beantwoorden