Homepagina > Recepten > Video recepten > Kouign aman

Kouign aman

donderdag 19 februari 2015, door wim

Kouign aman is een zoete variant van bladerdeeg, maar met wat minder werk. Volgens sommigen is dit Bretoense gebak het beste ter wereld. Oorspronkelijk was het een bruidstaart, die helemaal vergeten werd tot ze in de jaren ’60 terug populair werd in Concarneau, in de punt van Bretagne.

In Concarneau is er zelfs een "la Maison du Kouign Amann", een gespecialiseerde bakkerij. En natuurlijk kan je ze er ook online kopen.

Je kan spelen met de hoeveelheid suiker. Voor een keer is de korrel minstens even belangrijk als de hoeveelheid. Gewone fijne kristalsuiker werkt het best, maar groffe confiserij suiker is volgens sommigen ook lekker.

Het ei is optioneel.

Ingrediënten

- 450 g tarwebloem
- 300 g zachte, licht gezouten boter
- 200 g fijne kristalsuiker
- 15 g bakkersgist opgelost in 25 cl lauw water
- 1 eigeel
- 5 cl melk

Bij een temperatuur van 210° moet je wel regelmatig controleren dat het niet te hard aan ’t bakken is, want het kan verbranden.

Online bekijken : L’ atelier des chefs

Dit artikel beantwoorden