Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Wilde vruchten > Kraaiheide, Kraaibes [Empetrum nigrum]

Kraaiheide, Kraaibes [Empetrum nigrum]

maandag 3 september 2012, door wim

Empetrum nigrum is een kruipend struikje uit de Ericaceae (Heide) familie. Het komt in Europa vooral voor in Scandinavië en IJsland in twee ondersoorten: ssp. hermaphroditum, gewone kraaibes en ssp. nigrum, zwarte kraaibes. Kraaiheide lijkt op de als tuinplant veel bekendere Daboecia cantabrica (kruipheide), maar kan niet tegen hete zomers. Het is dus een typische plant uit het Arctische Noorden.

Kraaibes (Empetrum) is een klein genus van kleine groenblijvende struiken dat je meestal op arme, wat zurige gronden kan aantreffen.

Op ’t net heeft deze plant een bijna mythische status. Historisch werd er wijn van gemaakt. En niet zo’n beetje, want in de twaalfde en dertiende eeuw was dit de enige wijn die in Scandinavië en IJsland te vinden was. Bovendien heeft de plant nog steeds de naam hallucinogene stoffen te bevatten.

De zwarte kraaibes, Empetrum nigrum, is een 10 tot 30 cm groot struikje met naaldachtige bladeren. Hij bloeit met rode bloemen in mei en juni. De bes is glanzend zwart en heeft de vorm van een druif.

JPEG

Kraaibessen kan je rauw eten en ze leveren ook zeer lekker sap. De smaak is zacht en de diep paarse kleur van de bessen is interessant in gebak, taart en milkshake. Je kan er natuurlijk ook jam van maken.

Deze plant bevat quercetine, ursolzuur, rutine, isoquercitrine, ellaginezuur, andromedotoxine, en diverse alkaloïden.

Andere namen:
Camarine noire (Frans), Black Crowberry, Crowberry (Engels), Kråkbär (Zweeds), Krähenbeere, Rauschbeere (Duits).

Deze plant is goedgekeurd voor voeding in de EU.

Honing van de bloemen van deze plant kan giftig zijn.

Dit artikel beantwoorden