Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Fruit > Krieken, morellen [Prunus cerasus]

Krieken, morellen [Prunus cerasus]

dinsdag 4 mei 2004, door wim

Deze plant is oorspronkelijk uit Azië afkomstig, maar er is geen wilde vorm van bekend. Ze zijn wel zowat overal verwilderd terug te vinden. Krieken zijn waarschijnlijk een toevallige kruising van een kersenboom met Prunus fruticosus, die wel nog in ’t wild voorkomt.

Krieken

Eigenaardig genoeg heeft men alleen in ons land en in Frankrijk voor krieken een naam. Buiten die twee landen zijn krieken zeldzaam en worden ze als Sauerkirschen (D) en sour cherries (UK) aangeduid. Hier zijn ze in ’t seizoen vers en anders in glas te koop.

Morellen zijn een zeer donkere soort krieken, die vooral voor het maken van Kriek, een Lambiek bier gebruikt worden. In ons land zijn kwekers van morellen zeldzaam, maar in Frankrijk worden ze nog wel geteeld.

Krieken bevatten tot 2% organische zuren, zoals appel-, citroen-, barnsteen-, en salicylzuur. Ze bevatten ook 13 tot 20 mg vitamine C per 100 g vruchten, iets minder provitamine A, vitaminen van de B-groep, ongeveer 8% suikers en tot 2% pectine. Daarnaast bevatten ze nog zouten van K, Ca, P en Fe, anthocyaan en tannine.

Kriekenpitten bevatten een heel klein beetje amygdaline, een cyanide en suiker verbinding die door je organisme omgezet wordt in het giftige waterstofcyanide. Je hoeft je echter geen zorgen te maken als je per ongeluk een kriekenpit inslikt; de dosis is heel laag en bovendien verteren de pitten niet.

1 Bericht

Dit artikel beantwoorden