Homepagina > Ingrediënten > Vis > Visprodukten > Krill [Euphausia superba]

Krill [Euphausia superba]

maandag 12 mei 2014, door wim

In dit geval wordt met krill maar één bepaalde soort, Euphausia superba (het Antarctisch krill) bedoeld. De naam krill wordt echter elders gebruikt voor alle vertegenwoordigers uit de orde Euphausiacea. Antarctische krill, Euphausia superba leeft alleen in de wateren rond de Zuidpool. Euphausia superba is een garnaal die tot 6 cm groot kan worden, bij een gewicht van 2 g.

Krill vormt grote zwermen, soms meer dan 2 miljoen ton per zwerm, met 10 tot 20.000 garnaaltjes per kubieke meter zeewater. Ze voeden zich zelf met algen en zijn op hun beurt een belangrijke voedselbron voor walvissen, pinguïns en robben. Eén soort rob, de krabbeneter leeft zelfs voor 98% van Euphausia superba. De totale biomassa van Euphausia superba wordt op 100 tot 800 miljoen ton geschat en dat maakt ’m meteen tot het meest succesvolle hogere leven op aarde. Dat zijn nl. zo’n 400 X 1015 individuen.

Euphausia superba {JPEG}

Krill wordt wereldwijd gegeten. Vooral Japanners zien er een lekkernij in, maar ook in Korea, Rusland en Polen worden deze garnaaltjes in allerlei producten verwerkt. Er wordt op wereldschaal zo’n 200.000 ton verwerkt voor menselijke en dierlijke consumptie. Ja, er zijn al voedingsadditieven voor hond en kat met krill, maar de kans is ook groot dat in je voer voor je goudvis gedroogde krill garnaaltjes zitten. En bij heel veel aquacultuur wordt gebruik gemaakt van krill als voer.

Krill olie wordt gewonnen met behulp van ethanol extractie, is rijk aan omega-3 vetzuren en zo’n 30 µg per g van het terpeen astaxanthine, ofte het carotenoïde E161j, een gele kleurstof. Deze stof moet echter onder de nul graden bewaard worden, of ze gaat snel achteruit. Daarnaast bevat het ook nog vitamine A en vitamine E.

De Omega-3 vetzuren in krill olie komen in een fosfolipiden versie voor die beter opgenomen wordt dan de vetzuren uit visolie. Mensen met een garnalen allergie horen natuurlijk weg te blijven van deze olie. En ook mensen die bloedverdunners slikken blijven er beter af.

Producenten

- Olympic Seafoods, een Noors bedrijf, heeft sinds 2011 een EU goedkeuring voor krill. Hoe het allemaal in z’n werk gaat bij het vangen van Krill door het ultramoderne schip "Juvel", lees je op deze pagina. De olie, die door partner Avoca Inc. wordt onder de naam Rimfrost verkocht als pastilles. Avoca is op zijn beurt eigendom van Pharmachem Laboratories, die o.a. Aloë vera producten produceren. Olympic Seafood kreeg een “Friend of the Sea” certificaat.
- Aker Bio Marine is een Noors bedrijf dat onder de naam Superba krill olie produceert. Ook Aker Bio Marine is een ecologisch verantwoord bedrijf en heeft net als Olympic Seafood controle over de hele productieketen, van vangst over extractie tot het maken van pastilles.

Van de rest van de producenten wordt je ronduit ziek. Ze verzinnen nodeloos wetenschappelijk materiaal, maar vergeten dat in pdf identificeerbare meta data zitten. En dan stel je vast dat alle "wetenschappelijke" artikels terzake uit dezelfde bron komen. Die onzin proberen ze dan ook nog te patenteren. En dat lukt nog ook, op veel plaatsen. Ze denken ook dat hun goed klinkende bedrijfsnamen wel genoeg zullen zijn om hun product een goede reputatie te geven. Dat is dan bij dezen mislukt.

En voor recepten met Krill vlees kan je terecht bij Conspac.

Dit artikel beantwoorden