Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Specerijen > Kruidnagel [Eugenia aromatica]

Kruidnagel [Eugenia aromatica]

donderdag 29 april 2004, door wim

Kruidnagels groeien aan een sierlijk boompje in Madagascar, Zanzibar of Ambon (Indonesië). Ze verschillen nogal in aroma, uitzicht en smaak wat volgens de herkomst. Je kan echter niet zeggen dat één soort de betere is. Wetenschappelijk wordt deze boom ook aangeduid als Syzygium aromaticum en maakt deel uit van het zeer grote genus Syzygium.

Kruidnagels

In de tweede eeuw was er in Alexandrië al een levendige handel in kruidnagel. In de vierde eeuw zijn ze dan ook al in Europa te vinden. Maar pas in de zeventiende eeuw kwam de handel in Europa echt op gang, door de nederlanders met de Oostindische Companie.

De bloemtoppen worden twee maal per jaar geoogst, wat niet makkelijk is, want de bomen hebben zeer breekbare takjes. Eens in de vier of vijf jaar geeft een kruidnagelboompje een veel grotere oogst. De reden hiervoor is niet gekend. Nadien worden de bloemtoppen gedroogd in de felle zon, soms zelfs boven vuur. Kruidnagel is een goede bron van koper en chroom, twee belangrijke sporenelementen.

Alleen kruidnagels van goede kwaliteit brengen iets bij in uw stoofschotel of ander gerecht. Oude kruidnagel kan een heel penetrante smaak afgeven. Gebruik dus nooit teveel want dit kruid overheerst snel. Typisch steekt u een paar kruidnagels in een ui voor het trekken van een soep of bouillon. Doordat ze vast zitten in de ui, kan u ze makkelijk verwijderen eens de soep getrokken is. Laat u ze er in zitten, dan kan na verloop van enkele dagen de smaak gaan overheersen. Kruidnagel is onmisbaar voor zuurkool. Ook bij het brouwen van bier en in heel wat kruidenbitters wordt wel eens kruidnagel gebruikt.

Kruidnagel bevat zeer veel eugenol, een etherische olie, die er ook op grote schaal uit gewonnen wordt. Kruidnagelolie helpt niet alleen tegen tandpijn, het ontsmet bovendien en op kruidnagels kauwen kan een slechte adem verdoezelen. Het is wel minder geschikt voor zwangere vrouwen, zowel tijdens de zwangerschap als erna, bij borstvoeding.

Kruidnagel is ook een zeer actieve anti-oxydant, die je lichaam kan zuiveren van vrije radikalen. Ook vanilline, een goedkoop vervangmiddel voor vanille, wordt scheikundig uit de bast van deze boom gewonnen door de voedingsindustrie. Kruidnagel is af te raden tijdens de zwangerschap.

En kruidnagels zouden ook erotische prikkeling kunnen bieden...

Dit artikel beantwoorden