Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Fruit > Kruisbes [Ribes grossularia]

Kruisbes [Ribes grossularia]

dinsdag 4 mei 2004, door wim

Een erg lekkere inheemse bes, die zuur van smaak is. Eerst groen en naarmate ze rijpt, wordt ze doorschijnend geel, of wit tot zelfs donkerrood. De struiken waaraan ze groeit, zijn wel van grote stekels voorzien, wat het plukken niet zo aangenaam maakt. Hierdoor zijn ze niet zo erg makkelijk te vinden in de handel. Al in de 11de eeuw werd kruisbes aan kloosters in rusland aangeplant. maar ook in Amerika is de plant inheems. Wetenschappelijk wordt deze bes ook aangeduid als Ribes uva-crispa.

Rode kruisbessen

Wordt veel voor confituur gebruikt, maar verlevendigt een zoete fruitsla enorm. Er is ook een veel zoetere, rode variant, maar die is nog moeilijker te vinden.

Kruisbes bevat naast suikers, cellulose, pectine, organische zuren (vooral citroenzuur), provitamine A (5 maal zoveel als sinaasappelen!), mineralen (K, P, Fe, Ca, Cu, Na, Mg) en 50 mg vitamine C per 100g.

Dit artikel beantwoorden