Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Medicinale kruiden > Ku Ding thee [Ilex kudingcha]

Ku Ding thee [Ilex kudingcha]

donderdag 30 januari 2014, door wim

Ku-ding-cha is een tamelijk bittere Chinese opwekkende thee. De overgrote meerderheid van de thee in de handel komt van Ilex kudingcha, een klein beetje van Ilex latifolia. De thee van Ilex latifolia is minder bitter, waardoor deze meer geschikt is als dagelijkse drank.

Deze thee is al minstens 2.000 jaar gekend om z’n effecten op het menselijk lichaam. Hij zou vermoeidheid verdrijven, concentratie en gezichtsvermogen verbeteren en er is vastgesteld dat hij de lipiden huishouding beïnvloedt.

Ilex kudingcha

De werkzame bestanddelen zijn o.a. triterpenoïden, polyphenolen, flavonoïden en etherische oliën. Ze hebben antioxidant, hypoglycemische en kankerbestrijdende effecten. Deze eigenschappen delen ze met de gewone groene thee en met de Yerba maté (Ilex paraguariensis) uit Zuid-Amerika.

Kudingcha theeblaadjes

De EU commissie is nog in beraad over de toelating als voedingsmiddel. Een mogelijk probleem is dat ook bladeren van Ligustrum robustum in de handel gevonden worden, die heel andere eigenschappen hebben. Iets wat ook in de traditionele Chinese geneeskunde erkend wordt. Maar dat sluit de vergissingen in de handel niet uit.

Dit artikel beantwoorden