Homepagina > Ingrediënten > Bloem > Kudzu [Pueraria spp]

Kudzu [Pueraria spp]

zondag 8 oktober 2006, door wim

Pueraria lobata wordt ook wel P. montana of P. thunbergiana genoemd. En er zijn nog enkele nauw verwante soorten die als kudzu in de handel zijn: P. edulis, P. phaseoloides en P. thomsonii.

Het is een Japanse klimplant, waarvan de immense wortel een zetmeel levert dat volgens de Japanners het allerbeste ter wereld is. De plant overwoekert heel makkelijk andere planten en bomen en in ’t zuiden van Japan moet men er jaarlijks heel veel van vernietigen. In 1876 werd de plant in ’t zuiden van de USA aangeplant en is er ondertussen tot een onuitroeibaar onkruid uitgegroeid.

De zachtere delen van de plant zijn ook eetbaar. Je zou de bladeren dus eventueel zelfs in een slaatje kunnen gebruiken, of stoven als spinazie.

Kudzu bloesem

Net als pijlwortelbloem is het volledig smaakloos, levert een heldere saus en warmt goed op. Maar in tegenstelling tot pijlwortelbloem is het erg duur. Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat het uit Japan komt, maar ook dat het als geneesmiddel ingezet wordt. Nochtans is de teelt van plant zowel als het winnen van het zetmeel heel goedkoop.

Kudzu overwoekert alles

Het schijnt de zin in alcohol bij alcoholici te verminderen en heeft dus ook naam gemaakt als anti-katermiddel. Kudzu bevat ook een aantal flavonoïden zoals daidzeïne (ontstekingsremmend en antimicrobieel), daidzine (een stof die kanker zou kunnen voorkomen) en garnisteïne (een stof die leukemie zou kunnen voorkomen). Daarnaast bevat kudzu ook nog puerarine en formonoteine. Andere stoffen die aanwezig zijn in kudzu zouden neurotransmitters als serotonine, GABA en glutamaat kunnen beïnvloeden. Deze stoffen helpen ook bij de behandeling van migraine en clusterhoofdpijn. Dat allemaal maakt dat de supplementenindustrie kudzu tot een waar wondermiddeltje opgehemeld heeft.

Vreemd genoeg is dit zetmeel alleen als voedingssupplement aanvaard door de EU.

4 Berichten

 • Kudzu [Pueraria lobata] Le 20 juli 2008 à 19:59, door rrheyn

  - over de medicinale werking van deze plant ben ik het helemaal eens.
  Ik was eens lang geleden in India en had wat verkeerds " besmet" gegeten.
  Men toevlucht was een ayurvedisch arts, die me wat pilletjes voorschreef en ik had zelf enkele wondermiddelen bij, Umeboshi en Kuzu, ook miso en wat homeopathie.
  Na enkele dagen was ik opnieuw bij men positieve al had men mij verteld dat ik waarschijnlijk een voedselvergiftiging had of zelfs hepatis !
  T’is zonde dat zo’n medicinale plant zo verguist wordt in bepaalde delen van de wereld. T’is een medicijn, t’is een grondstof voor fijne ambachtelijke kledij.
  Spjtig genoeg doet hij het hier nog niet zo goed, anders zou ik men tuin volplanten ;))

  Beantwoord dit bericht

 • Kudzu [Pueraria lobata] Le 27 januari 2010 à 12:08, door Kudzu

  Weet iemand waar je zaden van de "Pueraria lobata" kunt kopen?

  Beantwoord dit bericht

 • Kudzu [Pueraria spp] Le 11 juni 2014 à 14:14, door Stefaan DEBRUYNE

  de latijnse, wetenschappeliijke naam is
  Pueraria montana var. lobata (Willd.)Sanjappa & Pradeep

  met als synoniemen o.a.:
  Pueraria lobata (Willd.)Ohwi
  en
  Pueraria thunbergiana (Siebold & Zucc.) Benth.

  Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden