Homepagina > Je bent wat je eet > Micro fauna en flora > Darmflora > Lactobacillus reuteri

Lactobacillus reuteri

maandag 26 augustus 2013, door wim

Lactobacillus reuteri s één van de vier darmbacteriën die gerelateerd worden aan obesitas, samen met Methanobrevibacter smithii, Bifidobacterium animalis en Escherichia coli. Het is ook een probiotica, dat anti Escherichia coli werking heeft.

Lactobacillus is een geslacht van gram-positieve bacteriën. Ze zetten suikers om in melkzuur. Sommige soorten maken daarbij ook azijnzuur en CO2.

Lactobacillen komen van nature voor in rottend plant- of dierlijk materiaal, maar ook in de menselijke mondholte, vagina, dunne en dikke darm, waar ze een belangrijk deel uitmaken van de darmflora.

Lactobacillus-soorten worden veel toegepast bij de productie van gefermenteerde levensmiddelen, zoals kaas, yoghurt, salami, wijn, zuurdesem, kefir, zuurkool, olijven, tempeh en vele traditionele gefermenteerde producten. Diverse soorten worden tegenwoordig ook gebruikt als probiotica om de darmflora te verbeteren.

Lactobacillen kunnen ook bederf veroorzaken, vooral door verzuring van het product. Feitelijk is dat hetzelfde proces als fermentatie, alleen in een ongewenste situatie.

Verschillende bacteriesoorten die onder het geslacht Lactobacillus vallen zijn:

- Lactobacillus acidophilus, onder andere gebruikt als een probioticum
- Lactobacillus casei, onder andere gebruikt als een probioticum
- Lactobacillus delbrueckii, de L. delbrueckii subsp. bulgaricus (L. bulgaricus), wordt gebruikt voor het maken van yoghurt
- Lactobacillus fermentum, komt vooral voor in gefermenteerde producten
- Lactobacillus plantarum, komt vooral voor in gefermenteerde producten
- Lactobacillus reuteri

Dit artikel beantwoorden