Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Groene kruiden > Laurier [Laurus nobilis]

Laurier [Laurus nobilis]

donderdag 29 april 2004, door wim

Laurier is een overlevende en groenblijvende (alhoewel niet vorstharde) struik, afkomstig uit Azië. Als je een kruidenhoekje hebt in je tuin, dan is dit de belangrijkste struik.

Laurierblaadjes

Vroeger gaf men laurier heel belangrijke eigenschappen. Er werden kronen van gemaakt, waar we nog steeds het woord "gelauwerd" aan over houden. Bij de romeinen waren die kronen zelfs voorbehouden aan de keizers. Een laurierkroon zou zelfs tegen bliksem beschermen, of tenminste dat dacht men toen.

Laurier is erg belangrijk voor soepen en stoofschotels. Als je’m in je kruidentuin hebt, gebruik je verse blaadjes, maar gedroogde blaadjes zijn ook goed bruikbaar. Laat ze echter niet te oud worden, want de smaak verandert. Je voegt de blaadjes steeds in ’t begin van de bereiding in zijn geheel toe, want laurier mag lang trekken.

Er is ook laurierpoeder, maar dat is te mijden, want heel veel van het aroma gaat bij het malen van de blaadjes verloren.

In de Indonesische keuken noemt men laurier ook wel Daoen-Salam. Deze "laurier" is wat zachter van smaak en hier alleen heel soms gemalen te vinden. Het is een andere soort plant, die zelfs geen familie van laurier is.

Laurier bevat geraniol, een terpeen, vooral in de etherische olie. Geraniol heeft onstmettende eigenschappen en levert ook, raar genoeg, de geur van rozen.

2 Berichten

 • Laurier [Laurus nobilis] Le 22 maart 2010 à 11:42, door René LHOEST

  Ik heb een Laurus nobilis aangekocht en op het bijgeplaatst kaartje staat vermeld : niet voor consumptie.De plant komt uit Nederland.
  Daar jullie overal vermelden dat de blaadjes mogen gebruikt worden bij bereidingen van soepen, stoofpotten, e.d., stel ik mij vragen bij dit alles.
  Graag een duidelijk antwoord aub.

  Beantwoord dit bericht

  • Laurier [Laurus nobilis] Le 25 maart 2010 à 11:37, door Wim

   "Niet voor consumptie" betekent dat je een siersoort gekocht hebt. Die heeft minder of helemaal geen smaak en kan zelfs bitter zijn. of is behandeld met giftige sproeistoffen. Om zeker te zijn, neem je dus best contact op met de zaak waar je de plant gekocht hebt.

   Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden