Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Groene kruiden > Lievevrouwebedstro [Galium odoratum]

Lievevrouwebedstro [Galium odoratum]

donderdag 29 april 2004, door wim

Inheemse, vrij algemene plant die ook veel in tuincentra wordt verkocht. De plant heeft een zwak, maar zeer typisch aroma.

Vooral voor "maitrank" en in vruchtenslaatjes. Ook gerookt vlees wordt er wel eens mee garomatiseerd. Lievevrouwbedstro wordt plaatselijk ook wel eens door tabak gemengd.

Thee van lievevrouwbedstro zou bloedzuiverend en hartversterkend zijn. Er wordt ook een rustgevende werking aan toegeschreven en hij zou ook bevorderend voor de spijsvertering zijn.

Deze plant bevat cumarineglycoside, een licht gif, dat hoofdpijn verwekt die kan leiden tot sufheid en duizeligheid. Daarnaast bevat hij organische zuren, bitterstof, tannine, vitamine C, etherische olie en nicotinamide. Bij het drogen geeft het glycoside cumarine af, dat de aangename geur veroorzaakt.

Als je persé toch thee wil drinken van Lievevrouwbedstro, dan kan je plant best verzamelen net voor de bloei. In de herfst daalt het aandeel aan actieve bestanddelen tot minder dan een kwart en is verzamelen nauwelijks nog de moeite.

Dit artikel beantwoorden