Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Fruit > Longan [Dimocarpus longan]

Longan [Dimocarpus longan]

dinsdag 14 februari 2012, door wim

Dimocarpus longan, in ’t Chinees: guìyuán (桂圆) lijkt een beetje op een lychee en is er ook familie van. De ronde vruchten groeien in hangende trossen en hebben een diameter van 2 tot 4 cm. Hun schil is dun en hard, maar in tegenstelling tot de lychee glad. De kleur gaat van geel over geelbruin tot licht roodbruin naarmate ze rijpen.

De groenblijvende boom wordt bijna 20 m hoog en wel 14 m breed, met een stam die bijna een meter dik kan worden. Hij groeit van nature in Zuid Azië, meer bepaald China en Myanmar, maar ook in de rest van Azië wordt hij aangeplant voor commerciële teelt. Doordat hij niet vorstvast is, zal je hem hier alleen bij uitzondering in plantencollecties in een verwarmde kas vinden.

Longan tros

Het vruchtvlees is zacht, glazig, doorschijnend, grijsachtig en smaakt een beetje als mango, maar is zoeter dan lychee. De vrucht wordt rauw gegeten, gedroogd en ingeblikt. Ze wordt ook veel in de keuken gebruikt, in zoetzure gerechten en soepen.

Longan vrucht

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt vooral de gedroogde vrucht gebruikt als middel tegen stress. De pitten bevatten saponines en worden dus gebruikt bij zeepbereiding en op ’t platteland van China als haarwasmiddel.

Je kan ze hier in blik, gedroogd en af en toe vers vinden in Aziatische speciaalzaken.

Dit artikel beantwoorden