Homepagina > Ingrediënten > Suiker en ander zoets > Luikse perenstroop

Luikse perenstroop

vrijdag 14 mei 2004, door wim

De afgevallen appelen en peren uit Haspengouw worden sinds oudsher gebruikt om er perenstroop van te koken. Er is heel veel fruit nodig voor het maken van deze stroop, ongeveer 750 g per 100 g siroop. Buiten appelen en peren wordt er helemaal niks aan toegevoegd. Geen suiker, geen pectine, geen bewaarmiddelen. Hij moet ook erg lang koken en het is verbazend dat desondanks de prijs van dit produkt, dat bovendien meestal ook nog biologisch is, erg laag is.

Het resultaat van dat lange kookproces is een stevige donkerbruine zoete massa. De smaak is echter niet egaal zoet, zoals bij caramel, maar heeft iets zuurzoet door de in de appelen aanwezige organische zuren. Daardoor bewaart het ook zeer goed en het is niet nodig perensiroop in de koelkast te bewaren.

Kan op de boterham, maar bv. ook in braadjus van vlees. Ook pannenkoeken doen het goed met Luikse stroop. Perensiroop is gezonder dan de meeste confituur en is duidelijk een ondergewaardeerd produkt.

In Zwitserland kent men ook appel-perenstroop, maar noemt dit Birnenhonig.

Eén van de toepassingen is bv. Fruitsaus uit het land van Herve.

6 Berichten

 • Luikse perenstroop Le 4 oktober 2007 à 09:38, door steenkiste pierre

  het resultaat van dat lange...... ?
  maar hoelang is dit lange kookproces bv.per kilo fruit ?

  Beantwoord dit bericht

  • Luikse perenstroop Le 4 oktober 2007 à 17:37, door wim

   Wat ik ervan weet is dat het kookproces voor grote hoeveelheden in dagen gerekend werd. Heel erg lang dus. Maar misschien kan je je licht eens opsteken bij de artisanale siroperie van de familie Nyssen in Aubel? Daar wordt nog steeds siroop op de traditionele manier gemaakt. Het is een leuke herfstuitstap, je kan natuurlijk de siroperie bezoeken en de gids weet alles van appel- en perensiroop...

   Ook in Borgloon vind je een artisanale siroperie, van de familie Bleus. Ook die kan je bezoeken.

   Het blog van Johnny en Cristiane weet er meer over te vertellen.

   Ook het Maison du Tourisme du Pays de Herve kan mogelijk helpen. Zij hebben immers een "espace des saveurs", helemaal gewijd aan eten en drinken uit de streek. En daar is deze stroop een belangrijk deel van.

   Citaat van de site van "Het Land van herve": "Het fruit wordt met de steeltjes, de schil en het kroontje 10 tot 12 uur op een zacht vuurtje gekookt."

   Cheers,

   Wim.

   Beantwoord dit bericht

  • Luikse perenstroop Le 4 oktober 2007 à 17:39, door wim

   Vollediger citaat van "Het land van Herve":

   De kweker brengt zijn vruchten naar het bedrijf. Hij stort het fruit in een grote kist die “pallox” wordt genoemd en die door de ambachtsman wordt gewogen.
   Vervolgens worden de “palloxen” naar de stroopfabriek gebracht en de koperen kuipen met vruchten gevuld. Het fruit wordt met de steeltjes, de schil en het kroontje 10 tot 12 uur op een zacht vuurtje gekookt. Vervolgens stort de ambachtsman de vruchten in de pers. Doorgaans giet hij vijf emmers vruchten in de kuip en dekt hij die af met een jutedoek. Zo brengt hij verschillende lagen aan tot de pers helemaal gevuld is. De jutezakken dienen om het mengsel te filteren en om enkel het sap op te vangen dat vervolgens in een reservoir wordt opgeslagen. De pulp (het kroontje, het steeltje en de schil) blijft tussen de jutezakken zitten. Dit wordt als veevoeder gebruik.
   Omstreeks 8 uur in de ochtend wordt het sap terug in de oorspronkelijke kuipen overgepompt waar het wordt gezuiverd (het overvloedige water moet nog aan het sap worden onttrokken). Daartoe volstaat het, het sap bij hoge temperatuur opnieuw te laten koken (120°). Langzaam wordt het sap dikker, donkerder en ontstaat er een stroop. Tijdens dit kookproces moet de ambachtsman bijzonder oplettend zijn en vaak roeren zodat de stroop niet aanbrandt. Een minuut te lang of niet lang genoeg zorgt ervoor dat de stroop te dik of net te vloeibaar is. Vervolgens wordt de stroop overgebracht in een koeltoestel. Er moet continu in worden geroerd tot de temperatuur gedaald is tot 50°. Daarna gaat de stroop in potjes en blijft hij verder op de rekken afkoelen. Pas de volgende dag worden de deksels op de potjes geplaatst.
   Voor 1 kg stroop heeft men 8 kg fruit nodig. Deze 8 kg bestaan uit 1 kg stroop – 2-3 kg pulp – 4-5 liter water (verdampt).

   Beantwoord dit bericht

   • Luikse perenstroop Le 16 mei 2011 à 14:45, door Albert Willems

    Waar ik in Canada Luikse perenstroop zou kunnen vinden,weet ik niet,maar deze uitleg doet me wel veronderstellen,dat ik dit op kleine schaal zou kunnen proberen te imiteren als een extraatje voor m`n gezin.
    Bedankt voor de duidelijke uitleg.

    Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden