Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Lulo [Solanum quitense]

Lulo [Solanum quitense]

zaterdag 9 maart 2013, door wim

S. quitense is een struikje uit de hooglanden van Ecuador. Het wordt tot 2 m hoog, met grote bladeren en witte, gele, roze of paarse bloesems. Het groeit tot op een hoogte van 2.500 meter. Het is echter een vrij fragiele plant die tegen felle wind en felle zon moet beschermd worden. Dat houdt grootschalige commerciële teelt tegen.

De rood-oranje, licht behaarde vruchten lijken een beetje op tomaat en worden zo’n vijf centimeter groot. Het vruchtvlees is groen van kleur, maar heeft veel meer geur en meer zuur dan de gemiddelde tomaat en doet eerder aan citroen denken.

JPEG

In Columbia en Ecuador wordt er sap, siroop, ijs, (zoete) jam en (hartig) moes van gemaakt. Het groene sap is echter niet lang houdbaar, want het wordt snel bruin. Deze verkleuring kan wat vertraagd worden door limoensap toe te voegen. Er wordt ook vruchtenwijn ("vino de naranjilla") van gemaakt en ze worden ook ingemaakt op suiker en/of alcohol.

De vrucht kan ook zo, rauw gegeten worden, uit de hand, met wat zout, of in zoete of hartige slaatjes gebruikt worden.

Andere namen:

Quito orange, morelle de quito (Frans), Quito-Nachtschatten, Lulo (Duits), naranjilla (Spaans).

Deze vruchten zijn goedgekeurd voor voeding in de EU.

Dit artikel beantwoorden