Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Granen en zaden > Maïs [Zea mays]

Maïs [Zea mays]

vrijdag 14 mei 2004, door wim

Als kolf geroosterd is dit een typisch barbecue bijgerecht, uit blik is het populair. Het heeft de zoete smaak die vandaag maar al te vaak gebrek aan kwaliteit verbergt.

Maïs is een ingrediënt van de Zuidamerikaanse keuken. Daarin komt het ook veel beter tot z’n recht dan de doorweekte slappe blikuitvoering die velen hier in slaatjes gooien.

Maïs

De blikuitvoering kan nog net om bv. chinese maïs-krabsoep mee te maken. Verder is het een overbodig, maar blijkbaar populair produkt.

Van maïs wordt, naast olie, ook maisbloem gemaakt, een bloemsoort die in de Mexicaanse en Zuidamerikaanse keuken veel gebruikt wordt. Polenta, daarentegen is Italiaans en heel wat groffer gemalen.

Popcorn wordt van een speciale, witte of zilveren maïssoort gemaakt, die puntige korrels levert. Als je deze roostert met wat olie, gaan ze, net zoals kastanjes, poffen. In de VS worden ze zo veel verkocht, oa in bioskopen, al dan niet met gesmolten boter.

Veel minder bekend is het gebruik van maïsbaard of maïsharen. De maïsbaard zijn de haren die rond de kolf groeien. Naast toepassing in de homeopathische geneeskunde als verzachtend middel voor de urinewegen, is dit ook een aperitiefhapje. Daarvoor worden de haren twee tot drie minuten gebakken (eigenlijk eerder opgewarmd) in een oven van 180 graden celsius. Verrassende smaak!

Deze graansoort bevat geen gluten.

Paarse maïs bevat een glucoside, cyanidine, dat ook in zwarte bessen, paarse maïs en bosbessen voorkomt.

Dit artikel beantwoorden