Homepagina > Ingrediënten > Bloem > Maïsbloem

Maïsbloem

vrijdag 14 mei 2004, door wim

Bloem gemaakt van maïs. In de Vlaamse keuken gekend als dikkingsmiddel voor sauzen en ook wel eens voor desserts, maar in de Mexicaanse en Zuidamerikaanse keuken gebruikt voor allerlei pannenkoek achtige broodsoorten, zoals tortilla.

Overigens is echte maïsbloem moeilijk te vinden. De pakjes "merk" maïsbloem bevatten allerlei additieven en zijn scheikundig bewerkt. Ze geven dan ook vaak onverwachte resultaten met traditionele receptuur voor gebak.

In Italië is een grove maïsbloem het volksvoedsel bij uitstek die ook hier gekend is als polenta. Hier ga je meestal de instant polenta vinden in de supermarkt. In italiaanse speciaalzaken kan je echter echte polenta bloem vinden.

De Amerikaanse "corn flour" is echter ook heel wat minder fijn gemalen dan onze maïsbloem. Als je dus zelf tortillas wil maken, of een ander gebak, ga je best op zoek naar de wat grovere maïsbloem voor polenta. Ook voor het Amerikaanse "corn bread" is die bloem uitstekend bruikbaar.

Maïsbloem is vrij van gluten.

2 Berichten

  • Maïzena Le 30 november 2009 à 14:18, door Erica vd Graaf

    Hallo, in verband met mijn scriptie, wat gaat over back to basic , nl, de kosten van de voeding bij Huntington patienten rijzen de pan uit, wij gebruiken verdikkings middelen,daar de bewoners slikproblemen hebben. Zou ik deze produkten zoals Fantomal, kunnen vervangen voor Maizena?? weet u daar iets van???

    Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden