Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Fruit > Malabar pruim, rozenappel [Syzygium jambos]

Malabar pruim, rozenappel [Syzygium jambos]

vrijdag 5 juli 2013, door wim

De Malabar pruim is een groenblijvende, dichtbebladerde struik of boom met een brede, dichte kroon. Als boom wordt hij tot 12 m hoog. De leerachtige bladeren zijn giftig. Hij komt uit Maleisië en Indonesië, maar wordt wereldwijd in de tropen geteeld, onder meer in India, Sri Lanka, Indochina, de eilanden in de Grote Oceaan (onder meer Hawaï), Jamaica, Bermuda, de Bahama’s, de Antillen en van het zuiden van Mexico tot in Peru..

De kelkvormige, aromatische, witte of gele bloemen hebben tweehonderd tot vierhonderd opvallende, tot 4 cm lange meeldraden.

De lichtgele of rode vruchten worden een vijftal cm groot. De geelgroene tot rode dunne, gladde en glanzende schil omsluit tot 5 mm dik, gelig-wit vruchtvlees. Het vruchtvlees smaakt zoetzuur en ruikt duidelijk naar rozen. Ook de aanwezige zaden zijn giftig.

De vruchten worden rauw gegeten, verwerkt in compote, jam en gelei. Uit gedestilleerd sap van de vruchten wordt rozenwater gemaakt.

JPEG

Andere namen:
djamboe aer mawar (Indonesisch), Rose apple, jambos, Malabar Plum, champakka, chom pu, chom-phu (Engels), Jambosier (Frans), Rosenapfel (Duits)

Malabar pruim is goedgekeurd voor voeding in de EU. Deze plant werd vroeger ingedeeld in het genus Jambosa of Eugenia, maar is tegenwoordig een geaccepteerd lid van het genus Syzygium.

Dit artikel beantwoorden