Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Vergeten kruiden > Malrove [Marrubium vulgare]

Malrove [Marrubium vulgare]

maandag 14 maart 2016, door wim

Malrove komt van nature voor in Europa, Noord-Afrika en Zuidwest- en Centraal Azië. Het is verwilderd in Amerika en Australië. De blaadjes zijn grijsachtig groen en de bloemen wit. De plant wordt tot een halve meter hoog en wordt hier beschouwd als zeldzaam. De Malrove bloeit van juni tot de herfst met witte, bolvormige, veelbloemige schijnkransen. De vrucht is een vierdelige splitvrucht.

De plant wordt commercieel verbouwd in Zuid-Frankrijk, veelal op plaatsen waar ook munt wordt gekweekt. Het is dan ook een naaste verwant van munt.

Van Malrove worden "lozenge snoepjes", een soort muntjes, gemaakt die de spijsvertering zouden stimuleren, helpen bij keelpijn en ontstekingen tegengaan. Het gekende merk "Ricola", bevat bv. Malrove.

Er wordt in Engeland ook bier (rond Norfolk) en thee van gemaakt en er is een oude cocktail, "rock and rye cocktail", die traditioneel Malrove bevat.

Malrove is al bekend als medicinaal kruid sinds de eerste eeuw voor Christus. Het werd ingezet bij longaandoeningen en komt als dusdanig voor in de "encyclopaedist Aulus Cornelius Celsus", een Romeins medisch naslagwerk. De Romeinse schrijver Columella vermeldt het ook als wormafdrijvend middel voor vee en zelfs als geneesmiddel voor bomen. Bij de Egyptenaren stond Malrove bekend als "Zaad van Horus".

Malrove bevat vitamine A, E, C en B complex. Daarnaast is het ook rijk aan ijzer, kalium en zwavel.

Wetenschappelijke studies hebben de anti-bacteriële werking aangetoond, die vooral in de etherische olie zit. Ook is er een actieve werking tegen kanker vastgesteld en zou het actief zijn tegen diabetes.

Marrubium vulgare is ook een natuurlijke bestrijding voor sprinkhanen. Op plaatsen waar sprinkhanen een plaag vormen wordt het ingezaaid tussen het gras. Het vee graast er rond en zo voorkomt het dat de sprinkhanen te talrijk worden en een plaag worden.

Andere namen:
White horehound, common horehound (Engels), Gewöhnlicher Andorn (Duits), Marrube blanc, Marrube Commun (Frans).

Dit artikel beantwoorden