Homepagina > Ingrediënten > Zuivel > Malted milk

Malted milk

zondag 22 februari 2015, door wim

"Malted Milk" is moeilijk te vertalen. "Melk met mout" is te slap, "gemoute melk" doet alleen vraagtekens rijzen. Het is een drank die vandaag in "instant poeder" vorm in de handel is, maar die alleen in de Angelsaksische landen populair is.

Het is een mengsel van nondiastatisch moutpoeder, tarwebloem en melkpoeder, waaraan meestal melk en suiker toegevoegd worden, waarna het geroerd of geschud wordt.

Het drankje in de huidige vorm werd bedacht door James Horlick, een apotheker uit Londen, die verhuisd was naar Wisconsin, USA. Het was bedoeld als voedzame drank voor baby’s en als vervanger voor moedermelk.

Mout thee of koffie was al veel langer bekend, maar gebaseerd op een aftreksel van mout met heet water. In Italië heet dit "Caffè d’orzo", of kortweg, "orzo". In Polen werd in de sixties "Inka" een populaire mout gebaseerde koffie vervanger. Wij kennen het hier dan ook als "granenkoffie".

In 1873 richtten de broers James en William "J & W Horlicks" op nabij Chicago en begonnen de productie van hun drank. Tien jaar later verkregen ze een patent op hun product. Dit werd echter vooral geliefd bij globetrotters van allerlei soort omdat het voedzaam en lekker is, maar vooral, zeer goed bewaart. William Horlick werd dan later ook een sponsor van een aantal poolexpedities. Er is zelfs een bergketen in Antarctica naar hem genoemd.

Instant malted milk poeder

Naast gebruik als drank, zijn er een aantal populaire andere recepten die dit poeder gebruiken in plaats van suiker of melkpoeder:

- Malted milk koekjes.
- Malted milk shakes.
- - Malted milk snoepjes in de vorm van balletjes.
- Roomijs: malted milk wordt wel eens gebruikt als topping bij sundaes.
- Heston Blumenthal heeft ook een malted milk smaak ijsroom gecreëerd voor het merk Waitrose.
- Malted milk bagels.
- Pannenkoeken.

Dit artikel beantwoorden