Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Smaakversterkers > Zoetmiddelen > Maltodextrine

Maltodextrine

dinsdag 4 mei 2004, door wim

Dextrines zijn een groep suikers die uit zetmeel aangemaakt worden met enzymatische synthese met behulp van amylase of industrieel door reductie met een anorganisch zuur.

Het zijn korte suikers, die geelachtig zijn in kristallijne vorm en die goed oplosbaar zijn in water. Ze zijn goedkoop en worden ingezet als zoetmiddel, verdikkingsmiddel en zelfs als lijm.

Er zijn ook langere cyclodextrines, die vaak aangemaakt worden mbv bacteriële synthese, bv. met Bacillus macerans. Deze vinden meer toepassing in de scheikunde, dan in de voedingssector.

In voeding wordt maltodextrine in een zoete vorm gebruikt als zoetmiddel en in een smaakloze vorm als structuurverbeteraar; het houdt voeding knapperig en bloem vloeiend.

Soms wordt maltodextrine gemaakt van tarwe zetmeel, het kan dus gluten bevatten.

Dit artikel beantwoorden