Homepagina > Recepten > Soepen > Marokkaanse konijnensoep

Marokkaanse konijnensoep

vrijdag 19 januari 2007, door wim

Dit is een authentieke Marokkaanse soep. Voor zover ik weet, wordt in de lage landen en zelfs in Frankrijk nooit soep gemaakt van konijn. Het is echter een uitstekend idee en het originele recept is maar heel weinig aangepast.

Je maakt deze soep best een dag tevoren, dan kunnen alle kruiden goed doortrekken. In Marokko wordt deze soep met een beetje bloem of maïsbloem gebonden. Dat kan je best helemaal op ’t laatste doen, maar voor mij hoeft het echt niet.

Ingrediënten


- 1 konijn
- 1 l blanke fond, liefst van kalfsvlees
- 1 grote wortel
- 1 flinke tak selder
- 2 dikke preistengels
- 1 blikje tomatenpuree
- 4 blaadjes laurier
- 4 takjes rozemarijn
- 1 soeplepel komijnpoeder
- 1 soeplepel paprikapoeder
- zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Voorbereiding

Snij het konijn in stukken. Maak de soepgroenten schoon en snij heel fijn.

Bereiding

Kook het konijn met 2 liter water, laurier, rozemarijn en een paar peperbolletjes ongeveer een uur. Giet het af, zeef het kookwater. Haal het vlees van de beenderen en snij het fijn.

Stoof de soepgroenten aan in wat boter. Doe de tomatenpuree erbij, giet de fond erover en laat 20 tot 30 minuten garen. Voeg dan het kookwater van het konijn toe, het komijn- en paprikapoeder en laat heel even doorkoken.

Voeg het fijngesneden konijnenvlees eraan toe en laat even doorwarmen.

Serveer met stokbrood.

3 Berichten

 • Marokkaanse konijnensoep Le 17 december 2012 à 23:13

  Hoi Wim,
  heel erg bedankt voor het recept. Een hartverwarmende soep. Overigens ook goed te maken met resten van konijnenbouten ipv een heel konijn.
  Anna

  Beantwoord dit bericht

 • Marokkaanse konijnensoep Le 21 december 2015 à 15:20, door Stef

  Hoi Wim,

  bedankt voor het recept! Wat bedoel je eigenlijk met een soeplepel van de kruiden? Is dat een opscheplepel (leek me nogal veel) voor soep of een soep-eetlepel? Ik heb nu 1,5 eetlepel komijn en hetzelfde voor de paprika gedaan. Zelf heb ik er een theelepeltje gemberpoeder en een chilipeper zonder zaadlijst bij gedaan. Het heeft in ieder geval heerlijk gesmaakt!

  Groeten Stef

  Beantwoord dit bericht

  • Marokkaanse konijnensoep Le 21 december 2015 à 16:29, door wim

   Hoi Stef,

   Gewoon een eetlepel. Natuurlijk niet wat wij in Vlaanderen een pollepel noemen. Dat zou wat veel zijn.

   Lepels zijn er in vele maten en soorten. Het correcte Nederlandse woord voor soeplepel is eigenlijk eetlepel. Maar alleen linguïsten gebruiken dat. En dan is er nog de vraag: "afgestreken of opgehoopt?"

   Het alternatief is alles wegen. Maar voor specerijen is dat soms ook geen gegarandeerde oplossing. Hoe droog zijn je kruiden? En hoe sterk?

   Ik ga ervan uit dat eenieder die graag kookt, ook genoeg gezond verstand heeft om z’n eigen versie ervan te bedenken. Smaken verschillen immers. De ene heeft graag gekruid, de ander heeft graag zachtere smaken.

   Ik ben blij dat je soep geslaagd was, want dit is niet meteen de simpelste soep om te maken.

   Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden