Homepagina > Recepten > Soepen > Mechelse Biersoep

Mechelse Biersoep

donderdag 10 september 2009, door wim

Ingrediënten

- 1 Trappist (33 cl)
- 500 g rundsschrenkel
- 500 g kippenvleugeltjes
- 1 grote ui
- 250 g worteltjes
- een stengel prei
- 6 takjes peterselie
- 3 takjes selder
- 50 g boter
- 50 g bloem
- 50 g amandelschilfers
- olie
- foelie
- tijm
- zwarte en witte peper
- laurier
- zout

Voorbereiding

Pel en snipper de ui. Maak de worteltjes schoon en snij ze in blokjes. Snij de prei in ringen.

Doe wat olie in een grote pot en fruit de ui glazig.

Voeg er de rundsschrenkel, de kippenvleugeltjes, de gesneden wortel, de helft van de peterselie, selder en prei, een flinke snuif foelie, twee koffielepels tijm, 16 peperkorrels, twee laurierblaadjes, vier koffielepeltjes zout aan toe en laat alles een tien minuutjes op laag vuur meepruttelen.

Overgiet met anderhalve liter water en breng aan de kook. Laat afgedekt zo’n twee uur zachtjes koken.

Laat de pot dan rustig afkoelen en zet alles een nacht in de koelkast.

Bereiding

Schep eerst met een schuimspaan het vet van de koude bouillon indien nodig. Warm dan de bouillon terug op tot tegen het kookpunt en zeef ’m. Hou de kippenvleugeltjes apart.

Ontdoe de kippenvleugeltjes van de botjes en de huid. Hak de rest van de peterselie fijn.

Doe in een droge pan de amandelschilfers en rooster ze in drie, vier minuten goudbruin.

Verhit in een grote pot de boter, roer er de bloem door en voeg al roerend scheutje voor scheutje de trappist toe. Blijf roeren tot de roux gebonden is. Doe dan de bouillon en de kip erbij en laat alles goed doorwarmen zonder te koken. Breng op smaak met zout en versgemalen witte peper.

Strooi een beetje geroosterde amandelen over elk bord en serveer met goed stokbrood.

Dit artikel beantwoorden