Homepagina > Ingrediënten > Suiker en ander zoets > Melasse stroop

Melasse stroop

woensdag 8 december 2010, door wim

Melasse of molasse is een stroopachtig bijproduct van de productie van suiker uit suikerriet of suikerbieten. Tot het begin van de zestiende eeuw werd melasse beschouwd als afval en weggegooid.

In de loop van de zestiende eeuw ontdekte men dat men de melasse, nadat die weer met water was aangelengd, kon laten vergisten om vervolgens de alcohol eruit te distilleren. Aanvankelijk was dit destillaat van de melasse nogal onzuiver. Facundo Bacardi zorgde voor een betere destillatie techniek. Melasse van suikerriet werd daarmee het basisproduct van rum. Het wordt ook gebruikt voor de productie van sojasaus.

Melasse stroop bevat ongeveer 50% suiker, maar is door de aanwezigheid van andere stoffen in onbewerkte toestand voor mensen ongenietbaar. Melasse wordt gebruikt als ingrediënt, bijvoorbeeld voor het maken van roggebrood. Verder vindt het toepassingen als veevoer.

Ook wordt melasse als grondstof gebruikt door de fermentatie-industrie. Bv. als voedingsbodem voor: bakkersgist, citroenzuur, lysine en bio-ethanol of bio-butanol.

Wereldwijd wordt zo’n 50 miljoen ton melasse geproduceerd.

Dit artikel beantwoorden