Homepagina > Ingrediënten > Zuivel > Melk

Melk

woensdag 5 mei 2004, door wim

Bij melk denken de meesten van ons meteen aan koemelk. Maar ook geiten, schapen, paarden, kamelen, yaks en buffels leveren melk. Melk is een belangrijke calciumbron en bevat daarnaast ook vitaminen, eiwitten en vetten die erg belangrijk zijn voor de opname van dat calcium. Daarnaast bevat melk ook nog een beetje melksuiker of lactose.

Van geiten- en schapenmelk wordt meestal kaas gemaakt. Schapenmelk is dan ook door zijn wat olie-achtige consistentie en traanachtige smaak niet echt lekker. Ook van de melk van buffels wordt kaas, bv. mozarella gemaakt. Van kamelenmelk wordt ook kaas gemaakt, maar die zal je hier in de winkel nooit aantreffen. Ook de melk van yaks zal je in de handel niet vinden.

Een geval apart is paardenmelk. Het is erg gezond, maar een merrie geeft maar enkele maanden per jaar melk en dan nog alleen als ze drachtig is. deze melk wordt dan ook voornamelijk in kleine potjes van zo’n 100 ml verkocht door natuurwinkels als gezonde aanvulling op je dagelijks dieet. Het is eerder een modeprodukt, want wie gezond en gevarieerd eet, heeft het niet nodig. Het zou allerlei aandoeningen helpen verbeteren, maar wetenschappelijk materiaal daarrond is erg zeldzaam.

Alleen westerlingen verteren melk als ze volwassen zijn. De meeste volwassen Afrikanen, Aziaten en de inheemse bevolking van Amerika en Australië worden ziek van melk. Dat komt omdat ze een enzym (lactase) in de verteringssappen van hun maag missen. Uitzonderingen zijn er wel. De Masaï, bv. eten voornamelijk de melk en het bloed van hun vee.

Naast kaas, yoghurt, boter en room worden er van melk nog tientallen andere producten gemaakt. In Mongolië wordt er zelfs een alcoholische drank gemaakt van melk. Industrieel wordt het melk overschot tot melkpoeder gedroogd.

2 Berichten

  • Melk geeft slijmen? Le 18 februari 2009 à 16:49, door wim

    Volgens dit PubMed artikel is het een fabeltje dat melk consumptie slijmen bevordert. Het is dan wel een taai, quasi onuitroeibaar fabeltje, want je komt het zowat overal tegen.

    Beantwoord dit bericht

  • Melk Le 11 juni 2010 à 13:24, door wim

    Kamelenmelk komt hier ondertussen ook op de markt. In Nederland is er zelfs al een website over en kan je ’t hier en daar in de winkel vinden.

    Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden