Homepagina > Je bent wat je eet > Micro fauna en flora > Darmflora > Methanobrevibacter smithii

Methanobrevibacter smithii

vrijdag 4 december 2015, door wim

Methanobrevibacter smithii is de meest voorkomende archaeon of "oerbacterie" in onze darmen. Ze speelt een belangrijke rol bij de vertering van polysacchariden doordat ze de methaan geproduceerd door andere bacteriën verwerkt. Dit noemt men een "methanogeen".

Methanobrevibacter smithii is één van de vier darmbacteriën die gerelateerd worden met obesitas, samen met Bifidobacterium animalis, Lactobacillus reuteri en Escherichia coli.

Op zich is dit organisme nodig voor de werking van je darmen. Het is dus geen ziekmakend organisme. Maar als er een onbalans ontstaat tussen de verschillende darm bacteriën, kan het een omgeving scheppen waarin andere ziekmakers goed gedijen.

Onze darmflora bestaan uit drie groepen waterstof verwerkende organismen:

- methanogenen, waaronder M. smithii
- een polyphyletische groep acetogenen
- sulfaat-reducerende bacteriën.

Ophoping van methaan vermindert de efficiëntie van de fermentatie en zorgt dus voor een kleinere energie opname van voedsel. Daarom zijn methanogenen zeer belangrijk voor een goede werking van je darmflora. Nochatans komt M. smithii niet bij iedereen voor.

M. smithii is een methanogeen, maar verwijdert ook andere fermentatie producten, buiten methaan. Deze bacterie beïnvloedt dan ook direct de samenstelling van je darmflora en de efficiëntie van de vertering van polysacchariden. Het hoeft geen kijf dat dit direct je calorische opname beïnvloedt. M. smithii zou dan ook een rol kunnen spelen in de behandeling van mensen met ziekelijk over- of ondergewicht.

In 2009 werd een grote studie naar de effecten uitgevoerd. Bij mensen die anorexie vertoonden, werd een veel hogere concentratie M. smithii gemeten. Dat zou kunnen betekenen dat diegenen die een hongerdieet aanhouden, gewoon een efficiëntere darmflora kweken, die meer energie uit voor anderen onverteerbare stoffen haalt.

Nu zijn sommige industriële polysacchariden zeer populair in light producten, omdat ze geen directe caloriën opleveren. M. smithii is dan nog in staat uit deze "onverteerbare" vezels voeding te halen. Of deze producten dus werkelijk geen calorie bijdragen voor iedereen, is nog maar de vraag.

Dit artikel beantwoorden