Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Groene kruiden > Mierikswortel [Cochlearia armoracia]

Mierikswortel [Cochlearia armoracia]

donderdag 29 april 2004, door wim

Mierikswortel bloeit van mei tot juli met trossen witte bloempjes. Wordt tot één meter hoog. Gekweekt en heel af en toe verwilderd. Afkomstig uit Oost-Europa en Turkije. Sinds de twaalfde eeuw in Europa aangeplant als kruiderij en medicinaal kruid.

Mierikswortelbloem

Zeer sterke smaak. De geraspte wortel wordt in koude sausjes verwerkt bij vlees, vis of gevogelte. ook wel vers te koop en anders vindt u in de supermarkt potjes met mierikswortelpasta of poeder. Vers heeft echter sterk de voorkeur, want heel veel van de vitamines gaan verloren bij het steriliseren van de potjes. Je kan verse wortel ook inmaken op azijn, dat geeft wat minder verlies, of invriezen.

Ook de jonge blaadjes kunnen als kruiderij gebruikt worden in soepen en salades of bij het inmaken van groenten.

Doorgesneden wortel

Mierikswortel doodt bacteriën omdat het fytonciden bevat. Het bevordert ook de spijsvertering, maar mag niet dagelijks in grote hoeveelheden gegeten worden omdat het eigenlijk licht giftig is. Het bevat nl glucosinolaten.

Mierikswortel bevat tot 2% etherische olie (mosterdolie) met o.a. sinigirne, fytonciden, suikers, caroteen, B-vitaminen en tot 100 mg vitamine C per 100g. Het is dus ook af te raden voor zwangere vrouwen en kinderen onder de vijf.

2 Berichten

Dit artikel beantwoorden