Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Fruit > Mispel [Mespilus germanica]

Mispel [Mespilus germanica]

dinsdag 4 mei 2004, door wim

Een fruitsoort die alleen "rot" gegeten wordt en dan erg lekker is. Geel in rijpe, maar nog steeds oneetbare toestand en donkerbruin in "eetbare" toestand. De vrucht wordt omgeven door een bruine, oneetbare, droge huls die er een beetje uitziet zoals bij hazelnoot.

Mispelboom

Het rijpen gebeurt soms aan de boom, door de vruchten te laten bevriezen, waarna ze gaan rotten. De mispel is klaar om te eten wanneer de ganse vrucht, maar niet de bruine kartonachtige pel, verrot is. Ze kunnen echter ook buiten gerijpt worden. Dek ze af en laat ze tot twee weken rusten. Een beetje vorst is dan eerder een voordeel dan een nadeel.

Er wordt van mispels ook heel lekkere confituur gemaakt. In de handel is die wel quasi onvindbaar, maar in Noord-Frankrijk wordt die confituur wel eens op de boerderij verkocht.

Het commerciële kweken van mispels is een randverschijnsel geworden. De boom wordt nog wel in parken en tuinen aangeplant als ornament, maar bijna niet meer in boomgaarden.

Mispels bevatten veel tannine en verder nog suikers, eiwitten, organische zuren (vooral appelzuur), pectine, cellulose, mineralen, provitamine A en vitamine C.

1 Bericht

Dit artikel beantwoorden