Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Fruit > Moerbei [Morus spp]

Moerbei [Morus spp]

dinsdag 4 mei 2004, door wim

Moerbeibomen worden vooral aangeplant voor de teelt van zijderupsen. De zwarte moerbei Morus nigra wordt ook veel als sierboom aangeplant. De witte moerbei vindt vooral toepassing bij de teelt van zijderupsen. Er is ook een rode moerbei Morus rubra.

Moerbeiblad

De vruchten van de zwarte moerbei zijn zoet en erg lekker, maar vrij zeldzaam in de handel. De rode moerbei is iets makkelijker te vinden, maar sinds een paar jaar is een erg lekkere kruising tussen de zwarte en de rode moerbei onder de naam Morus traviensis in de handel.

Naast confituur wordt er ook wel eens cider van gemaakt, die een zeer typerende honingsmaak heeft door het hoge suikergehalte van de vruchten. Er kan ook een siroop van worden gemaakt, die verzachtend zou werken voor de keel en stimulerend vor de spijsvertering.

Moerbeien bevatten tot 22 % suikers, appel- en citroenzuur, pectine, vitamine C, vitaminen B1 en B6, provitamine A en mineralen (K en P).

Dit artikel beantwoorden