Homepagina > Ingrediënten > Vis > Visprodukten > Mojama

Mojama

donderdag 23 april 2009, door wim

Mojama is gezouten (2 dagen) en daarna gedroogde rode- en geelvin tonijn en komt uit het zuiden van Spanje, uit Andalucië. Daar kent men het al heel lang, want het gaat terug tot de periode van de eerste nederzetting van de Phoeniciërs in Spanje. Soms wordt makreel of bonito gebruikt.

Mojama {JPEG}

In tegenstelling tot de meeste andere gezouten vis soorten, smaakt Mojama niet uitgesproken zout. Het is ook niet zo uitgesproken visachtig, maar meer een smaak die heel eigen is. De smaak herinnert me nog het meeste aan gerookte eendenborst. Maar misschien is dat wel omdat ik dat bijna net zo lekker vind.

Een verwant product is het Sardijnse Bottarga. Dat wordt echter van viseitjes in plaats van de vis zelf gemaakt. Beide worden echter vaak geserveerd in een dun plakje met een scheutje goede olijfolie. In het geval van Mojama hoort daar nog een Andalusische geroosterde amandel en eventueel een schijfje tomaat bij.

De meeste vishandelaars gaan je een beetje vreemd bekijken als je Mojama vraagt, want ze kennen het meestal niet. Je gaat er voor naar een Spaanse specialiteitenwinkel moeten. En daar durft men er vaak forse prijzen voor vragen.

Gelukkig is er af en toe ook iemand die het gewoon uit liefde doet. Zo ontdekte ik deze webwinkel van een Nederlander die verliefd is op Andalucië en daarom een zeer beperkt aantal uitstekende producten uit die streek verkoopt. De Mojama kost er nog geen tien euro voor een blok van ongeveer 200 g.

Dit artikel beantwoorden