Homepagina > Ingrediënten > Zuivel > Kaas > Monterey Jack [USA]

Monterey Jack [USA]

dinsdag 22 juli 2014, door wim

Monterey Jack, ook wel gewoon"Jack cheese" genoemd, is een Amerikaanse halfharde kaas, gemaakt van (gepasteuriseerde) koemelk. Soms wordt hij geraspt en gemengd met Colby of Cheddar.

Oorspronkelijk werd hij gemaakt door Mexicaanse Franciscaner monniken in Monterey, Californië, in de negentiende eeuw. De kleur varieert van bleekgeel tot hardgeel, met barstjes in de meest belegen versie. Die belegen versie kwam er per ongeluk, toen een kaashandelaar een partij Jack vergat. Kort na ’t uitbreken van de eerste wereldoorlog werd die partij herontdekt.

JPEG

Later werd de kaas op grote schaal gemaakt door David Jack. Hij verkocht de kaas als "Jack’s Cheese" en dat werd uiteindelijk "Monterey Jack" omdat hij vanuit Monterey werkte. Deze commerciële versie wordt vandaag meestal nog amper 1 maand gerijpt, maar er zijn ook belegen soorten van 6 maand te koop. Er zijn allerlei varianten in de handel, van pikante Jack (met chilipepers tot met look of pesto gekruide versies.

Deze kaas bevat relatief veel tyramine en is daarom niet aan te raden voor mensen met hoofdpijn van allergische oorsprong.

Dit artikel beantwoorden