Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Paddenstoelen > Wilde paddenstoelen > Morieljes [Morchella conica]

Morieljes [Morchella conica]

De prinses van de paddenstoelen

vrijdag 21 mei 2004, door wim

In ’t wild onvindbaar. In de handel duur. Toch onze aandacht waard.

Morieljes (Morilles) zijn het hele jaar door gedroogd te krijgen. Ze zijn lekker, maar de smaak is fragiel; een goed recept is noodzakelijk. ook de schoonmaak is redelijk veel werk, want in de holtes van de hoed zit dikwijls zand of andere vuiltjes en die moeten er met de hand en een borsteltje uit gepeuterd worden.

Naast de Morchella conica en Morchella esculenta is er ook nog Morchella vulgaris of gewone morielje, die iets meer voorkomt en wat minder van smaak is. je moet echter al een expert zijn om de verschillende soorten uit mekaar te houden, zodat ze in de handel meestal gewoon als morieljes verkocht worden.

In België zijn morieljes zeer zeldzaam en horen dus ook gerespecteerd te worden want ze zijn ook beschermd.

Rauwe morieljes zijn zwak giftig. Je moet ze dan ook voldoende verhitten.

3 Berichten

 • Morieljes [Morchella conica] Le 14 april 2010 à 23:01, door elfriede

  ik val van verbazing achterover, over al wat ik lees over morieljes:in belgie zeldzaam, beschermd,zeer duur enz.niet te geloven maar heb in mijn eigen tuin de ene na de andere morielje die bovenkomt en dan nog wel de morchella conica.nu denk ik wel dat ik daar een verklaring voor kan geven.verleden lente heb ik nieuwe houtsnippers gelegd en op de zak stond de herkomst nl butgenbach! hoeveel kost dat eigenlijk verse morieljes?graag een reactie! wij eten morgen al zeker tortellini met de princes van de paddestoelen. elfriede

  Beantwoord dit bericht

  • Morieljes [Morchella conica] Le 15 april 2010 à 00:26, door Wim

   Beste Elfriede,

   Met zwammen is alles mogelijk. Morieljes zijn zeer zeldzaam, maar ik vond er ooit in centrum Gent, op een braakligend terrein. Waarschijnlijk speelt de bodem mee. Ze houden van een beetje kalk en de houtsnippers hebben de sporen meegebracht.

   Prijs: gedroogd mag je rekenen op minstens 200 € per kilo. Een kilo gedroogde morieljes is wel een heel grote zak. Vers betaal je 100 tot 150 € per kilo. Als je ze kan vinden...

   Groeten,

   Wim.

   Beantwoord dit bericht

 • Morieljes [Morchella conica] Le 3 oktober 2014 à 10:01, door Agron Elezaj

  Hallo,
  Ik heb een halve kilo gedroogde morchella conica en ik wil die verkopen. Waar kan ik het doen?
  Mvg AGRON

  Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden